Xenotilapia

14-16cm
12-14cm
250L
400L

Homoksügérek
Ectodini spp.


A tanganyika tóban élő homoksügérek igazán heterogén csoportot képeznek és akvarisztikai szempontból minden kráter építő, szájköltő faj ide sorolható, amelyek a homokos területekhez alkalmazkodtak. Így tágabb értelemben a kistestű Xenotilapia fajoktól a jókora Cyatopharinx-okon keresztül az igazán nagyra növő Bentochromis tricoti -ig terjed a sor. Szűkebb értelemben az Ectodini nemzetség-csoport fajairól szoktunk beszélni, ahova valamennyi Xenotilapia, Enantiopus és Callochromis faj tartozik, számos akváriumban ritkább tartott genuszal egyetemben.

A fajok fészeképítési módja és hajlandósága nagy mértékben eltér. Vannak ideiglenes fészeképítők, mint néhány Xenotilapia faj, vannak teljesen szabályos kerek, lapos, tálszerű gödröt építők (Callochromis sp.) és olyanok is amelyek hímjei zátonyok vagy tornyok módjára hordják össze a homokot, azokkal is kijelölve revírhatárukat.

Egymástól rendszertanilag távolabb álló fajoknál is kialakult annak gyakorlata, hogy mesterséges mélyedésbe csábítsák be a hímek a párjukat, hogy azon belül a termékenyítés eredményesebb legyen (a kis számú hímivarsejt az üreg alján gyűlik össze, ahová az ikrák is nagy eséllyel gördülnek). Mindezt tetézik még gyakran megnyúlt alsó úszókkal, ikra utánzó képletekkel is, hogy a már felvett, a nőstény szájába került ikrák is biztosan megtermékenyüljenek.

 

Tanganyika-tó

Halfaj térkép

Tanganyika-tó számokban

Hosszúság: 673 km
Szélesség: 50 km
Felszíni terület: 32892 km²
Átlagos mélység: 570 m
Legnagyobb mélység: 1 470 m
Part hossz: 1828 km

Hőmérséklet: 25-26 °C
Kémhatás: 8.0-8.5 pH
Összkeménység: 18-20 gH
Karbonát keménység: 12-18 kH
Vezetőképesség: 550-600 µS/cm