Xenotilapia nigrolabiata

7-8cm
6-7cm
200L
250L
Xenotilapia nigrolabiata  
Poll, 1951
 
Hogyha az elmúlt évtized legnagyobb szenzációjának számító Tanganyika tavi felfedezéseiről beszélünk általában nem az új Zaire Frontosa variánsaira vagy speciális Tropheus változatokra gondolunk, de még csak nem is a Xenotilapia papillio sunflower vagy a singularis keltette a legnagyobb feltűnést. 2004-ben Büscher állt elő néhány egyeddel a ma Xenotilapia nigrolabiata Red Princess névre keresztelt halakból. A faj beazonosítása körül számos vita keringett, mivel ugyan színezetben, testalkatban és mintázatban a Poll által Xenotilapia nigrolabiata néven leírt fajjal mutatta a legközelebbi rokonságot, Poll nem számolt be vöröses hátúszó mintázatról, viszont egyértelműen leírta az ajkak fekete színét. A red princesseké viszont sötétkék. Felülvizsgálták a Poll által a Belgiumi Afrika Múzeum őrzésére bocsátott konzervállt típuspéldányokat is, azok vizsgálatát követően viszont szinte biztosra vették a mai leírók, hogy Poll soha nem látott élő példányokat a fajból, a leírást frissen leölt vagy frissen konzervállt állatok alapján végezte el! A Red Princess-ekről is kiderült, hogy formalinban a szájuk kékről fekete változik és a hátúszójukból is szinte teljesen eltűnik a színes folt. 2007-re Andersen volt az aki végül Büscher sejtését bizonyította, mely szerint a Xenotilapia nigrolabiata jelenleg ismert két színváltozatának egyike a Zambiai Chituta öböl környékén fogható Xenotilapia nigrolabiata Red Princess, míg a másik akváriumi változat a Tanzán partvidéken, a Zambiai határ közelében fellelhető, kevésbé folt szerű, sötétebb, de inkább csík alakú mintát viselő Xenotilapia nigrolabiata Fireline!
 
 
Anyai szájköltőkről van szó, amelyeknél a hímek valamivel nagyobbra nőnek a nőstényektől, viszont utóbbiak színezete teljesen megegyezik az azonos testméretű hímekével! Kis csoportokat, családokat alkotó faj, ahol egy-egy hím egymást követően több nősténnyel is szaporodhat, így akár egy 10fős csoportból is előfordulhat, hogy ugyan azon az estén akár 60-70 ivadék látja meg a napvilágot, 4-6 nősténytől. Az anyák a forgatást követően is foglalkoznak az utódokkal, előfordul, hogy a nem sajátokkal is! Egyes megfigyelések szerint akár a felnőttek szánt eledelből is visz a rejtőzködő utódok számára, némileg összerágva azok közé köpi a mű eleségeket is.
 
 
Nagyon visszahúzódó, békés faj, még békés homoksügérekkel, mint a Xenotilapia papilio párokkal való tartás is csak ritkán vezet eredményre, igazán egy teljesen saját medencében érzik jól magukat, ahol kolóniát alkothatnak.
 

Tanganyika-tó

Halfaj térkép

Tanganyika-tó számokban

Hosszúság: 673 km
Szélesség: 50 km
Felszíni terület: 32892 km²
Átlagos mélység: 570 m
Legnagyobb mélység: 1 470 m
Part hossz: 1828 km

Hőmérséklet: 25-26 °C
Kémhatás: 8.0-8.5 pH
Összkeménység: 18-20 gH
Karbonát keménység: 12-18 kH
Vezetőképesség: 550-600 µS/cm