Xenotilapia lepeli

9-10cm
8-9cm
150L
200L

 Xenotilapia lepeli
(Xenotilapia sp. Lepeli Kainda)

 

A Xenotilapia lepeli elnevezéssel az akvarisztikai irodalomban egyre gyakrabban találkozunk, noha faj szintén még nem elismert variáns. A német Ma-Ta-Vi afrikai sügér importőr vállalat egy kongóból érkező szállítmányában egy Xenotilapia Tembwe variáns kapott. Eredetileg csak Xenotilapia flavipinnis színváltozatként kezelték ezt a halat, Ad Könings is csak variáns néven írt róla, amíg valós akváriumi képeket nem kapott a vállalatnál dolgozó Thomas Lepel úrtól, akinek végül a nővére lett a faj névadója! Mint egyértelműen kiderült, noha testalkatilag számos hasonlóságot mutat a flavipinnis fajjal, annál valamivel magasabb termetű, a fej és koponya forma szerint leginkább a Xenotilapia papilio Katete vonásait viseli.

 

Viselkedés terén már egyértelmű a papiliokkal való rokonítás oka, ugyanis a párok a szaporodási időszakot követően is együtt maradnak, nem vegyülnek el, nem képeznek rajokat, ahogyan azt a flavipinnisek tennék! A természetben a hímek nagyobb sziklák tövében, a homokba ássák kicsi, mindössze 10cm átmérőjű fészkeiket.

 

Jelenleg a legközelebbi rokonának a Xenotilapia sp. Katete fajt (?) tartják, amelynek noha a testfelépítése és hátúszója magasabb, a fejformája és viselkedése alapján mégis nagyon hasonló.

 

Általában élőhely megjelölés nélkül, időnként mint sp. lepeli Kendali kerülnek kereskedelmi forgalomba, de jól elkülönülő területi változataik egyelőre ismeretlenek.

 

Tanganyika-tó

Halfaj térkép

Tanganyika-tó számokban

Hosszúság: 673 km
Szélesség: 50 km
Felszíni terület: 32892 km²
Átlagos mélység: 570 m
Legnagyobb mélység: 1 470 m
Part hossz: 1828 km

Hőmérséklet: 25-26 °C
Kémhatás: 8.0-8.5 pH
Összkeménység: 18-20 gH
Karbonát keménység: 12-18 kH
Vezetőképesség: 550-600 µS/cm