Tropheus brichardi

12-14cm
10-12cm
200L
400L

Tropheus brichardi
Nelissen & Thys van den Audenaerde, 1975

 

A legkisebb termetű Tropheus faj, mindössze 10-11centisre nőnek meg. Élőhelyük a tanzán, burundi és kisebb részben a kongói partszakaszokra korlátozódik, a tó északi felében. Barna alapszínük, testalkatuk, fehér szemgyűrűjük, a farokalatti úszó 6 kemény sugara jól megkülönböztethetővé teszi a fajt a többi aktuálisan leírt Tropheustól, ennek ellenére a faj helyzete nem tisztázott. A tó több területén teljesen azonos élőhelyeken él együtt több különböző brichardi variáns, kereszteződés nélkül. A területi variánsok létének, feltételezésének alapja pedig a fajon belüli különbségek + területi izoláció. Ezt az ellentmondást jelenleg 3, esetleg 4 különálló Fajba történő szétcsoportosítással próbálják feloldani.

 

A brichardikat a tó burundi partszakaszáról írták le, ennek megfelelően az alapfaj nevét várhatóan a jövőben is az északi populációk fogják megtartani. Itt egy érdekesség, hogy Schupke szerint a brichardi faj egy variánsa a Tropheus sp. Black Bemba! Molekuláris taxonómiai vizsgálatok szerint ugyanis ez a változat jól beilleszthető a brichardi komplexbe, noha a későbbi kutatók egyértelműen az sp. Black-ek közé sorolják a változatot!

 

A burundi homogén sötét tónusú halaktól jól elkülönülnek a Kigoma, Ujiji stb. Tanzániai változatok, amelyek sárga úszói, kontrasztos csíkozása szembe ötlő, valószínűleg éveken belül különálló fajként fogunk róluk beszélni. A harmadik brichardi típusba a zöld tónusú halakat sorolják, a Malagarasi folyó környékéről. Ezek különbözősége a többi változattól nagyon is szembeötlő, gondoljunk csak a Kék szemgyűrűre, amely sokkalta inkább a nagyobb testméretű annectens és sp. Mpimbwe változatok sajátja! Az Ulwille és Namansi variánsok helyzete nem egyértelmű. Méreteik meghaladják az északi brichardiékéit, de még mindig nem érik el az annectens és sp. Mpimbwe adatait, egyesek szerint genetikailag ezek a populációk közelebb is állnak a Mpimbwékhez, mint a "valódi" brichardikhoz, őket tartják a 4. leendő brichardi fajnak.

 

Akvarisztikai tartásukról nagyon eltérő véleményeket olvasni, főleg japán és amerikai írásokban találkozhatunk szélsőségekkel, egyik oldalról mint extrém agreszív faj(ezt mi még nem tapasztaltuk), másik oldalról, mint akár 150 literben tartható, sőt 60 literben/Japán példák/ tenyészthető törpe Tropheus! Meglátásom szerint a többi fajjal teljesen azonos módon tarthatóak.

 

Tanganyika-tó

Halfaj térkép

Tanganyika-tó számokban

Hosszúság: 673 km
Szélesség: 50 km
Felszíni terület: 32892 km²
Átlagos mélység: 570 m
Legnagyobb mélység: 1 470 m
Part hossz: 1828 km

Hőmérséklet: 25-26 °C
Kémhatás: 8.0-8.5 pH
Összkeménység: 18-20 gH
Karbonát keménység: 12-18 kH
Vezetőképesség: 550-600 µS/cm