Tropheus mutant / OB / hybrid

12-14cm
10-12cm
200L
400L

Tropheus mutant / OB / hybrid

 

A Tropheus fajok könnyen kereszteződnek egymással, így akár fajok között szaporodóképes/vagy steril hibrideket létrehozva. Azonos fajba tartozó változatok közötti keresztezésnél is gyakran találkozni a Hibrid megjelöléssel, helytelenül. Tudatos szelekciós, keresztező, tenyésztői munka eredményeként ma már léteznek mesterséges változatok is, úgy mint a több különféle piros változatból kikeresztezett „Red Phoenix” esetleg a Zambiában több OB variánsból kiszelektált „Golden Kalambo” halak.

 

Amennyiben valamely tenyésztés során esetleg a természetből befogott egyetlen, megváltozott génállományú, érdekes fenotípusú /megjelenésű/ hallal van dolgunk, amely aztán tudatos vonaltenyésztés útján került „nemesítésre”, az angol nyelvterületen Mutant-okról, mutációkról, mutánsokról beszélnek. Ilyenek pl. az amelanisztikus (magyarul „félalbínó”) változatok, ahol a fekete pigmentek a bőrből hiányoznak, így az állat szeme rózsaszín vagy piros, viszont a test színében a sárga és a piros képviseltetve lehet(„Albíno Kipili”)! Albínó példányoknál minden pigment hiányzik, így a valódi albínók fehérek, szintén piros vagy rózsaszín szemmel („Duboisi Albínó”).

 

Tropheusoknál előfordul Hipoxanthizmus is, amikor is a sárga színsejtek olyan mennyiségben vannak jelen, hogy a többit elfedik, így fekete szemű, de tiszta vagy némileg foltos (ahol kitűnik az alsó fekete pigmentréteg) sárga halakat látunk („Kiriza Yellow”).

 

Az OB változatok nagyon ritkán, de a vad állományokban is megtalálhatóak. Noha a név narancs foltosat jelöl, nagyon változékonyak, általában a néhány apró fekete folttal rendelkező halaktól a jellegzetes szabálytalan aranysárga foltokat akár a testen, akár az úszókon viselő példányokat hívják így. Ezekből nincs két egyforma! Az OB foltosság kialakulásának hátterére több elmélet létezik, de ezek csak a fekete foltokat magyarázzák.

 

Tanganyika-tó

Halfaj térkép

Tanganyika-tó számokban

Hosszúság: 673 km
Szélesség: 50 km
Felszíni terület: 32892 km²
Átlagos mélység: 570 m
Legnagyobb mélység: 1 470 m
Part hossz: 1828 km

Hőmérséklet: 25-26 °C
Kémhatás: 8.0-8.5 pH
Összkeménység: 18-20 gH
Karbonát keménység: 12-18 kH
Vezetőképesség: 550-600 µS/cm