Konyhasó /NaCl/
A víz vezetőképességét növeli, viszont a pH értéken nem változtat. A halakat enyhén nyugtatja, stressz mentesíti. 1kg/m3 koncentráció felett könnyebb külső élősködő fertőzések esetén is használható. Korábbi irodalmak kiemelték, hogy kizárólag a jód mentes konyhasó használható akvarisztikai célra, viszont a mai vegyipari eljárásokkal készült "piros feliratos" konyhasó sem okoz problémát a halaknak, sőt Cyprichromisok esetén ajánlott is a fokozott jódbevitel!

Szódabikarbóna /NaHCO3/
Nátrium hidrokarbonát. Enyhén lúgos só, amely alkalmas a pH valamint a kH emelésére! Mivel nem tartalmaz, sem kalcium sem magnézium ionokat, az összkeménység értéken nem változtat, viszont a karbonát keménységen /változó keménységen/ igen, ebből adódóan fordulhat elő az az abszurd állapot, hogy ez utóbbi meghaladhatja az összkeménység értékét is! Bélrendszeri problémáknál ajánlott lehet az adása keserűsóval együtt!

Keserűsó /MgSO4•7H2O/
Magnéziumszulfát, fehér kristályvíztartalmú por. Oldata enyhén savas kémhatású, a pH-t minimális mértékben csökkenti. Az akváriumvíz magnézium ion tartalmát, így vezetőképességét és összkeménységét növeli, míg a karbonátkeménységet változatlanul hagyja! Ozmotikus alapon fokozza az emésztést, enyhe hashajtó hatású, amit növényevő halak bélpangásánál használhatunk ki. Külső sebesülések kezelésénél hatékonyabb lehet a konyhasónál! Viszont ne rakjuk a halat tisztán konyhasós vízből tisztán keserűsót tartalmazó fürdőbe, ez erős ozmotikus stresszt okozhat ugyanis az állatnak! Együttesen használva a két szert nem lehet ilyen probléma.

Ioncserélő műgyanta
Olyan mesterséges anyag, amely a víz valamely pozitív vagy negatív töltésű ionját a gyantában lévő ionra képes cserélni. Eszerint anion és kation cserélő gyantákról beszélhetünk, amelyek pl. a karbonát hidrokarbonát ionokat (amelyek a KH-t okozzák) klorid(=Cl- , konyhasóval regenerált gyanták) vagy hidroxid (=OH- , lúggal regenerált gyanták) ionokra, a magnézium és kalcium ionokat nátrium (konyhasóval rengerált gyanták) esetleg hidrogén (savval regenerált kationcserélő  műgyanták) ionokra cserélik! Akvarisztikai szempontból a víz Nátrium és Klorid ion tartalmának emelése általában nem előnyös, hogyha vízlágyítás a cél, mivel a konyhasó (NaCl) emeli a vezetőképességet! Így pl. ikra keltetéskor épp ellenkező hatás érhető el! Afrikai sügéreknél egyes speciális műgyantáknak lehet szerepe, amelyek pl. Nitrát vagy Foszfát ionok felvételére lettek kifejlesztve. Ezek a vízminőség fenntartásában hasznosnak bizonyulhatnak.

Nitrát szellektív műgyanta
Speciális anion szellektív műgyanta, amely elsősorban a nitrát, kisebb mértékben a nitrit, valamint elenyésző mértékben a szulfát és foszfát ionokat Klorid ionokra cseréli! Az ammónia szintet nem változtatja!  Ennek ellenére a vízcserék ideje megfelelő biológiai szűrés mellett halasztható az alkalmazásukkal!

Korall zúzalék
A kőkorallok mészvázából készülő anyag, amelyet mind szűrőanyagként, mind talajként gyakran alkalmaznak főleg tengeri akváriumoknál. A fő összetevője az Aragonit nevű ásvány, amely a mészkő egy speciális kristályszerkezetet mutató alakja. Ennek megfelelően a víz összkeménységét és karbonát keménységét is képes növelni, a pH-t pufferolja, nem engedve a víz elsavasodását. Az aragonit mellett néhány mikro elemet (Cink, Molibdén, Kobalt, Szelén, Bór, Mangán) és felületi megkötő képességgel rendelkező molekulát is tartalmaz. Külső felülete nagy, így a szűrőbaktériumok számára is alkalmas talajt alkot. Porított, tisztított formában humán kalcium tabletták anyaga gyanánt felhasználják! Kitermelése már elkövesedett, többnyire szárazra is került, élettelen szirteken, nem pedig élő koralltelepek gyűjtésével majd kiszárításával történik!

Easy-life

Az elmúlt 10 évben több akvarisztikai díjat is elnyert holland termék, amely mintegy 40féle különböző eredetű zeolit és korall őrlemény speciális vizes keveréke. Az összetevők különféle vegyi anyagokat (ammóniát, nehézfémeket) kötnek a vízből, típusonként eltérő arányban. Új halak beszoktatásakor, vagy a vízminőség hirtelen romlásakor /rosszul időzített vízcsere/ nagyon hasznos lehet az alkalmazása! A pH-t és a keménységet minimálisan emelheti, a halakat megnyugtatja.

Metilénkék /C16H18N3SCl/
Zöld színű szagtalan por, amely vízben oldva kék színű oldatot ad. Az akvarisztikában széles körben használt vízkezelőszer, amely kiemelkedik stresszoldó hatásával. Mivel a vörös vérsejtek széndioxid leadását megkönnyíti, az oxigén felvétel hatékonyságán javít, megkönnyíti a halak légzését. Ezen felül antibakteriális, antimikrobiális hatású, így sérülések, külső sebek esetén is veszély nélkül használható. Ikrapenész és darakór esetén (hőmérséklet emeléssel együtt) szokták alkalmazni, de érdekes lehet véletlen házi cianid mérgezés esetén is, amikor nagy dózisban adva a halak életét megmentheti! Érzékeny halaknál, harcsaféléknél, botiáknál is 3-5 napnál hosszabb kezelés vezet csak károsodáshoz, vagy az előírthoz képest 3x-osnál nagyobb dózis! Általános adagja 1gr/m3, amelyet előre bekevert törzsoldatból adagolva adunk. Figyeljünk rá, ne kenjünk össze semmit az oldattal, mivel ruhaneműkből, szövetekből nehéz eltávolítani a metilénkék foltot!

Hidrogén peroxid /H2O2/
Erős oxidálószer, amely ugyanakkor a víz oldott oxigén koncentrációját is növeli, miközben a szerves szennyező anyagokkal reagál. A szer lebomlása során csak víz keletkezik, így akváriumok, berendezési tárgyak fertőtlenítésére tökéletesen alkalmazható, oldata vegyszerboltokban beszerezhető! Háztartási vegyszerekkel véletlenül se keverjük! Halakkal telepített akváriumban való alkalmazása nagyon veszélyes, szakértelmet, tapasztalatot igényel!

Tanganyika-tó

Halfaj térkép

Tanganyika-tó számokban

Hosszúság: 673 km
Szélesség: 50 km
Felszíni terület: 32892 km²
Átlagos mélység: 570 m
Legnagyobb mélység: 1 470 m
Part hossz: 1828 km

Hőmérséklet: 25-26 °C
Kémhatás: 8.0-8.5 pH
Összkeménység: 18-20 gH
Karbonát keménység: 12-18 kH
Vezetőképesség: 550-600 µS/cm