Callochromis stappersii

9-10cm
8-9cm
150L
200L
Callochromis stappersii
(Boulenger, 1914)
 
Csupán 6 évvel ezelőtt vált bizonyítottá, hogy a Callochromis stappersii valóban létező és valós, különálló fajt alkot. A korábbi bizonytalanságok a Callochromis pleurospilus -al mutatott nagyfokú hasonlóságából, az ezüstösen csillogó pikkelyzetből és a rokon fajjal szinte teljesen megegyező Testalkatból adódtak.
 
Míg Boulenger 1914-ben Pelmatochromis stappersii néven, a pleurospilusnál 8 évvel később leírta fajt, addíg 1920-ban a Callochromis nem megalkotását követően már csak mint szinonim elnevezésként tekintettek a Callochromis stappersii-re. Az akvarisztikai témájú könyvek ellenek ellenére praktikussági okokból maradtak a különálló fajként való tárgyalásnál. 1998-ban úgy tűnt, hogy a fajnév véglegesen eltűnik és Takahashi és kutatócsapata döntő csapást mér rá, ugyanis számítógépes morfológiai, mértani elemzéseket követően az általuk vizsgált típuspéldányok egyértelműen besorolhatóak voltak a pleurospilus fajba! 2004-ben azonban Koblmüller és munkatársai közöltek egy cikket a teljes Callochromis nem genetikai, evolúciós kapcsolatairól, amelyből kiderült, hogy mind a négy faj közös ősre vezethető vissza és ezek a halak különálló csoportot alkotnak az Ectodini nemzetségen belül! A genetikai vizsgálatok mutattak rá, hogy noha morfológiaiak a két összetéveszthető hal nagyon hasonló, génállományuk viszont változattól függetlenül olyan mértékben különböző, hogy egyértelműen fenntartható és elfogadható a Callochromis stappersii elnevezés!
 
Mindemellett sorozatosan találkozni stappersi névvel is, főleg akvarisztikai szakcikkekben, ahol is az utolsó i valamiért elmarad a valós megnevezésről. Ez azonban hibás.
 
A Tanganyika tó partmenti zónájában elsősorban Zambiában és Tanzániában elterjedt mindössze 10cm körüli testméretet elérő fajról van szó, amely fő éke a testoldali pikkelyek érdekes, ezüstös vagy épp gyöngyház fényű csillogása, illetve egyes változatoknál a homlokot díszítő színes terület.
 

Tanganyika-tó

Halfaj térkép

Tanganyika-tó számokban

Hosszúság: 673 km
Szélesség: 50 km
Felszíni terület: 32892 km²
Átlagos mélység: 570 m
Legnagyobb mélység: 1 470 m
Part hossz: 1828 km

Hőmérséklet: 25-26 °C
Kémhatás: 8.0-8.5 pH
Összkeménység: 18-20 gH
Karbonát keménység: 12-18 kH
Vezetőképesség: 550-600 µS/cm